10 Mayıs 2017 Çarşamba

MATLAB Nedir? - Bir Öğrencimin Ders Notları

VortexDijital bünyesinde üniversite öğrencileri için özel olarak hazırlamış olduğumuz MATLAB eğitiminin ilk dersinde öğrencilerimizin not ettiği noktaları paylaşıyorum.

MATLAB Nedir?
MATLAB, adını (Matrix Laboratory) yani Matris Laboratuvarı'ndan alan bir programdır.
Numerik hesaplamalarda güçlü bir araçtır.
Matris işlemleri yapmak için mühendislerin en sık kullandığı programlama dillerinden ve ortamlarından birisidir.
Yüksek Seviye programlama için kullanılır.
Derlenen bir dil değil yorumlanan bir dildir.
Compiled değil / interpreted.
MatLab ile görselleştirmeler yapılabilir.
Fonksiyonların çalıştırılması sonucunda elde edilen numerik değerleri, çok güzel bir şekilde MATLAB ile görselleştirebilirsiniz.
MATLAB kullanarak hızlı bir şekilde prototip oluşturabilirsiniz. Yani kodlarınızı sıfırdan yazmanıza gerek kalmaz, MATLAB içerisinde hazır gelen fonksiyonlar, veya İnternet üzerinden bulacağınız başka insanların yazmış olduğu fonksiyonlarla kendi yapınızı inşa edebilirsiniz. Hazır yapıların üzerine kendi yapılarınızı inşa edebilir ve daha gelişmiş uygulamalar oluşturabilirisniz.

Her şeyi MATLAB ile yazmak zorunda değilsiniz.
MATLAB'ı C, C++, Java, Fortran gibi farklı programlama dilleri ile birleştirebilir, konuşturabilirsiniz. Yani C ve C++ gibi dillerle yazılmış kodlarınızı MATLAB içerisinde kullanabilirsiniz. MATLAB içerisinden C ve C++ kodlarınızı çağırabileceğiniz gibi, C ve C++ kodlarınız içerisniden de MATLAB fonksiyonlarını çağırabilirsiniz.
Tabii ki tüm bunlar Java, Fortran ve destekleden diğer diller için de geçerli.
Excel gibi ortamlardan bilgiler alıp MATLAB içerisinde aktararak bu veriler üzerinde çalışabilirsiniz.

MatLab için yorumlanan bir dildir dedik.
Yorumlanan dil ne demek? Derlenen dil ne demek?
Derlenen dilde, yazılmış olan kaynak kodlar derleniyor ve derleyici tarafından kimi zaman optimize ediliyor. Çalıştırılma öncesinde Kodun tamamı hakkında bir bilgi var. Fakat yorumlanan dillerde her satır her ifade teker teker çalışıyor ve bir sonraki komut çalışma anında girilmek üzere bekleniyor. Tüm adımların önceden belli olması gerekmiyor. Kodları yazdıkça ilerliyorsunuz.

Hiç yorum yok: