12 Kasım 2011 Cumartesi

Internet Explorer 10 METRO, Flash çalıştırmayacak mı?

Windows 8 ile birlikte gelecek olan Internet Explorer 10’un METRO sürümü Flash desteğinden yoksun olacak.

Internet Explorer cephesindeki yetkililerden Dean Hachamovitch, Windows 8 ile gelen Metro arayüzlü tarayıcıda HTML 5’e olabildiğince bağlı kalarak eklentilerden uzak durmaya çalıştıklarını açıkladı. Hachamovitch, konuşmasında, eklentilerin Metro stil uygulama mantığına ve modern HTML 5 yaklaşımının doğasına uymadığına da değindi.

IE10 Metro

IE10 METRO, öncelikli olarak tabletler için düşünülen bir ürün ve eklentilerden uzak durması, pil ömrü açısından da gayet olumlu bir durum. Tarayıcı eklentileri çok popüler olmasına rağmen; HTML 5 ile birlikte, birçok eklentiye olan ihtiyaç sona erecek.

Windows 8 iki adet IE10 sürümü ile birlikte gelecek. METRO arayüzlü sürüm dışında masaüstü sürümü de kullanıcılara sunulacak. Masaüstü sürüm klasik görünümde olacak, METRO sürüm ise kendine özgü daha görsel bir arayüz ile karşımıza çıkacak. Masaüstü sürümünde eklentiler  ile ilgili herhangi bir kısıtlama olmayacak.

Microsoft 97.000 site içeren bir araştırma gerçekleştirdi. Bu sitelerin %62' si Flash kullanıyor fakat Flash olmadığında sitelerin birçoğu HTML 5'e geçiyor. Reklamlar da bu şekilde gösteriliyor. Araştırma sonuçlarına göre, Metro arayüzde eklentileri kabul etmemek sorun yaratmayacak gibi duruyor.

Flash özellikle son dönemlerde sistemi fazlaca yorması sebebiyle eleştiriliyor. HTML 5, Flash karşısında daha performanslı olacaktır. Fakat, yine de Flash’ın çok sayıda site tarafından kullanılması ve insanların halen eski tarayıcıları kullanmaya devam etmesi gibi sebeplerden dolayı, Flash'ın ölümü çok yakın değil.

Hiç yorum yok: