30 Haziran 2011 Perşembe

Kablosuz Klavye'den sonra Kablolu Klavye de mi güvensiz


Kablosuz klavyeden yazılanların, uzak mesafeden tespit edilebilmesi, bir başka deyişle dinlenebilmesi çok şaşılacak bir durum değildi. Fakat aynı olayın kablolu klavye ile yazılanlar üzerinde yapılabilmesi benim açımdan şaşırtıcı oldu. Çok yeni bir olay olmamasına rağmen bunun yapılabildiğini yeni öğrendim.

İsviçreli arkadaşlar, kablolu klavyenin yaydığı elektromanyetik dalgaları ölçüp, yeniden klavyeden basılan karakterleri elde etmeyi başarmışlar. İsviçre Güvenlik ve Kriptografi Laboratuvarı’nda çalışan iki araştırmacı Sylvain Pasini ve Martin Vuagnoux, yaptıkları deneysel çalışma ile, kablolu klavyelere 20 metre mesafeden, arada duvar bile olsa, yazılanların dinlenip, elde edilebildiğini ispatladılar.

Hem PS/2, hem de USB bağlantısı kullanan klavyeler ile yapılan deneyler sonucunda, aynı bulgular elde edildi. Bu durum bankamatik klavyeleri gibi, dinlenip çözüldüğünde büyük sorunlar yaratabilecek verilerin girildiği klavyelerin tehlike altında olduğu gerçeğini ortaya çıkarıyor. Ya da iş yerinde yöneticinin şifresini elde etmek gibi bir örnek de araya sıkıştırılabilir.

Yapılan deneyler ve sonuçlarına ait bilgiler aşağıdaki link üzerinden incelenebilir.
http://lasecwww.epfl.ch/keyboard/

Hiç yorum yok: