22 Temmuz 2009 Çarşamba

Turkon: Konuşma engelliler için mobil uygulama

Bilkent Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından konuşma engellilerin hayatını kolaylaştıracak olan bir mobil uygulama geliştirildi.

Türkçe yazıların seslendirilmesi amacıyla cep telefonları için geliştirilen yazılım, beraberinde gelen kalıp cümlelerin dışında dışarıdan türkçe yazı girişine de izin vererek girdileri sese dönüştürebiliyor. Konuşma engellilerin telefonda dertlerini anlatmasını kolaylaştıran bu yazılımın benzerleri yurtdışında ücretli iken, ülkemizde Bilkent tarafından ücretsiz dağıtılıyor. Yaklaşık 270.000 konuşma engellinin bulunduğu ülkemizde bu programın engelli vatandaşlarımız için oldukça faydalı olacağını söyleyebiliriz.

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altay Güvenir, daha önce görme engelliler için hazırlamış oldukları "OKU" isimli program için yaptıkları çalışmalardan dolayı, Türkçe yazıyı sese dönüştürme konusunda bilgi birikimine sahip olduklarını ve bu teknolojiyi cep bilgisayarlarında çalışmak üzere uyarlayarak "Turkon" yazılımını geliştirmeye başladıklarını belirtti.

"Turkon", Microsoft tarafından da desteklenen bir proje. Windows Mobile için geliştirilmiş olan bu Yazılımı kullanabilmek için Windows Mobile destekli bir telefona sahip olmanız gerekiyor. Turkon uygulamasını indirip denemek için http://www.cs.bilkent.edu.tr/turkon/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: