8 Mayıs 2009 Cuma

Elektronik kitap pazarı hızla büyüyor

Dünyanın en büyük internet kitap satıcısı Amazon’un kurucusu ve patronu Jeff Bezos, elektronik kitap okuma aygıtı Kindle’ın yeni sürümünü tanıtmak için yapılan tanıtım toplantısında elektronik kitap pazarı hakkında çarpıcı bilgiler verdi. Bundan 18 ay önce ilk Kindle piyasaya çıktığında 90 bin civrandı olan kitap sayısı, Kindle’ın ikinci sürümü çıktığında 200 bin’e bugün ise yaklaşık 250 bin’e ulaşmış durumda.

Piyasaya yeni çıkan her kitabın mutlaka Kindle versiyonu da hazırlanıyor. En çarpıcı olan bilgi ise, eğer bir kitabın Kindle versiyonu varsa, alıcıların %35’i elektronik formatı tercih ediyor. Bezos Amazon olarak kitap satışlarının neredeyse %60’ını üreten üç büyük basım evi (Pearson, Wiley and Cengage Learning ), beş üniversite (Arizona State, Princeton, Reed, U of Virginia, Case Western Reserve ) ve üç günlük gazete (NYT, Washington Post and Boston Globe ) ile anlaşma yaptıklarını açıkladı. Amazon’un bu başarısı sonrası diğer üreticilerin de elektronik kitap pazarından pay almaya çalışmaları sürpriz olmayacaktır.

Hatırlamak gerekirse, Kindle yanınızda kitap taşımaya gerek olmadan rahatlıkla elektronik ortamda kitap okumanızı sağlayan, üzerinde binlerce kitabı rahatlıkla saklayabilen, 3G teknolojisi ile bulunduğunuz her ortamda yeni kitap veya elektronik yayınlara erişmenizi sağlayan, ince ve hafif yapısı ile seyahatlerde rahatlıkla yanınızda taşıyabildiğiniz bir tür bilgisayar. Mevcut sürümü 6 inç (15 cm) ekran ile 359 Dolara satılırken, yakın bir tarihte satılmaya başlanacak DX sürümü 9.7 inç (24.6 cm) ekranı ile 489 Dolara edinilebilecek. Belki ilk aşamada yüksek bir rakkam olarak gözükse bile, 24.99’a satılan bir kitabın Kindle versiyonunun 9.99 olduğu düşünülürse, yoğun kitap okuyucuları ilk yatırımlarını bir süre sonra geri alabilecekler gibi düşünülebilir. Her ne kadar bir kitabı elinizde tutmak, sayfalarını çevirmek daha hoş gözükse de sistemin pratikliği bir süre sonra basılı kitapları piyasadan büyük ölçüde kaldırabilir. 


Kaynak: sabah.com.tr

Hiç yorum yok: