22 Aralık 2008 Pazartesi

XBOX 360 için Oyun Yapmak


XBOX 360 için ev yapımı oyunlar geliştirmek çok ta akla gelen bir şey değildir. Konsollar için oyun geliştirmek birçok insana pek mümkünmüş gibi gelmez.  Bunun sebebi sadece SDK'ların çok yüksek ücretlerde olması değil, aynı zamanda konsol oyunu geliştirmek için gerekli olan dokumantasyon ve  bilgilerin de ulaşılmasının zor olmasıdır.

Microsoft'un XNA Framework'ü yayınlamasıyla bu durum tamamen değişti. XNA Framework'ü kullanarak Windows ve XBOX360 için cross-platform homebrew (ev yapımı) oyunlar geliştirmek mümkün hale geldi.

XNA, ilk olarak Mart 2004'te duyuruldu. XNA Build'e ait ilk CTP, Mart 2006'da yayınlandı. Aralık 2006'da ise XNA Game Studio Express nihai sürümü ile karşımıza çıktı. Ardından, Nisan 2007'de XNA Game Studio Express 1.0 Refresh versiyonu yayınlandı. Aralık 2007'de XNA Game Studio 2.0 ve son olarak Ekim 2008'de XNA Game Studio 3.0 geldi ve oyun geliştiricilerin kullanımına sunuldu.

XNA'in, günümüzde oyun yapımı için yayınlanmış olan en iyi framework olduğunu söyleyebiliriz. Diğer programlama dilleri ve uygulama geliştirme araçları ile az çaba ile çok iş çıkartıp, iyi oyunlar geliştirmek pek mümkün değildir. Ama XNA ile C# kullanarak harikalar yatarabilirsiniz; Tetris gibi basit oyunlardan tutun da Araba Yarışı gibi gelişmiş oyunlara kadar geniş bir yelpazedeki oyunları kısa sürede çok az çaba ile geliştirmek mümkündür.

En güzeli de bu oyunlar XBOX 360 oyun konsolunda da oynanabilir.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerine Sağlık Emek Vermişsin Ama Unity 3D İle Xbox 360 , Ps3
Android Ve İos Oyunları Yapılabilmektedir Lütfen Ekle.

Ercan Bozkurt dedi ki...

Yazıyı yazmış olduğum 2008 yılında Unity maalesef bu desteklere sahip değildi. Yazının tarihi gözünüzden kaçmış snaırım.

Unknown dedi ki...

Ben Kinect için oyun yapmak istiyorum nasıl yapabilirim? Bir de kodları nereden bulabilirim?

Ercan Bozkurt dedi ki...

Kinect'i sadece bir kontrol aracı gibi düşünmek lazım. Yani, oyun yapma konusunu nasıl ki mouse için oyun yapmak ya da klavye için oyun yapmak şeklinde dile getirmiyorsak, kinect için de durum aynı. Windows ya da XBOX oyunları geliştirip, kinect entegrasyonu yapabilirsiniz.

Şu anda herhangi bir ortam için oyun geliştiriyor musunuz? Yoksa oyun geliştirme işine sıfırdan başlayacak bir noktada mısınız? Herhangi bir programlama dilinde tecrübeniz var mı?

Kodları nereden bulabilirim derken ne kastettiğinizi anlayamadım. Dokümantasyonu kastediyorsanız, hangi platformda ne yapmak istediğinize göre değişecektir kullanmanız gereken şeyler.

Unknown dedi ki...

İyi gunler, ben Xbox 360 ım için kendi kabiliyetlerimi test etmek adına senaryosunu yazdığım bir oyun hayata geçirmek istiyorum. C# diline hakimim temel seviyede karakter modelleme biliyorum. Oyun motorları ile ilgili bilgim sıfır. Hangi motoru kullanmam nereden başlamam lazım ve oyunum bittiğinde bunu Xbox konsolunda markete eklemeden nasıl oynayabilirim